Tuppen på ryggen

God kväll alla läsare.

Som ni kanske redan har märkt så kan de mesta hända hos drängen och i mitt stall.  Körde bort till stallet imorse och skulle kolla till djuren.. Öppnar dörrarna in till stallet och som vanligt så möts man av en tupp i dörröppningen.. För er som inte vet de så har jag fyra tuppar som får gå lösa i stallet...Dom går runt benen på mig när jag går där inne och fodrar..

Allt var som vanligt så här lång men när jag börjar fundera så kommer jag underfund med att jag bara ser tre tuppar.. Börjar undra var den fjärde är.. Då jag vet att dom ibland flyger in och hälsar på getterna så tänkte jag måste gå bort och se så den inte är där inne. Kommer fram till boxen, vad ser jag då?? Jo då ligger Roland och tar de lungt och på hans rygg sitter tuppen.. Med andra ord i mitt stall så får djuren göra lite som dom själva vill..:)
Tyvärr blev de ingen bild då jag ej hade kameran med..

Den andra överraskningen idag i stallet var när jag satt och kelade lite med Lilly och hennes unge så tyckte jag att hon hade dragit av sig mer päls.. Lyfter på huset och tittar.. jodå hon har byggt på sitt bo och fått en Unge till..
Så nu har Lilly två ungar..

Ifrån stallet till projekt höräfsa.
Som jag har skrivit om innan så ska jag göra några egna höräfsor... Blev nu ikväll klockan halv tio klar med alla pinnarna till den första räfsan.. Ska montera skaftet och få den helt klart i morgon tänkte jag. Sen är de dags att börja om igen och göra en till....
Innan alla pinnar är monterade.. Pinnarna lätta att byta ut om dom går i sönder då dom ej är spikade eller skruvade utan bara inslagna i träet..


Det är lite jobb med att tälja fram pinnarna men kommer man bara in i de och har en bra kniv så går de som bara den..Alla pinnar på.. Bara skaftet kvar...:)

De var allt från drängen denna gången..

 

Då var vi där igen..

Ja då var vi där igen om de verkligen inte hade blivit billigare att köpa nytt än att laga de gamla eller att tillverka själv.

Idag blev de lagning av en gammal panntofflekorg.. man får variera lite. Tälja räfspinnar vissa dagar och laga korgar vissa.

Och ja de hade blivit billigare att köpa en ny korg men de är inte samma känsla för mig.

 Bra sysselsättningen på kvällen..

Nu är de många som säger hur fan kan han sitta och laga korgar..

Men de lyssnar inte jag på för de är min livsstil att hålla på med gamla saker, gammal teknik och det är jag stolt över..

Så mina vänner glöm inte att VÅGA VARA ER SJÄLVA....


 

Kaninunge.

 Lillys unge växer och äter som den ska..


Tänkte mest köra ett litet inlägg med lite bilder..

Men innan vi börjar med alla bilderna så har jag idag kommit in i en riktig längtan efter våren. Gräsmattan kan snart räfsas över, börja gräva dom sista rabatterna man inte hann med i höstas.. Varit och kollat på lite jobb som ska göras... ja med andra ord våren får gärna komma fort för min del.. Tänk bara alla härliga vårkvällar och sommarkvällar när man kan sitta ute och grilla med goda vänner...

  Tänk så skönt de är när trädgården ser ut såhär..:)

 En gammal stubbe hittad på stranden kan man göra mycket med..

  De går inte en sommar utan ett besök på skördefesten i svenstorp.. Jag rekommenderar verkligen ett besök på denna folkfesten.. Brukar vara i början av augusti...

Murning i stallet en sen höstkväll 2010

Efter några dejter med mursleven några sena höstkvällar 2010 så börjar de likna något..


 Skönt att veta att man har lite putsarbete till sommaren/hösten 2011

 Många säger att vi är väldigt lika..Jag och Morfar

  Jag och far för 4 år sedan efter en lång dag med traktorrenovering.....


Hoppas dessa bilderna gav lite njutning för era ögon..

Glöm nu inte att besöka skrödefesten i svenstorp...


Längtan efter höslåttern..

Snön den smälter mer och mer.. Nu är nästan mina stycken helt snöfria men istället är dom vattendränkta då de har töat fort plus regnat litt på nätterna..  Men de ska väl rinna undan i dräneringen med tiden. Där är bra flöde i den iallafall.

Sitter ikväll och tittar igenom lite bilder på datan och drömmer mig bort till höslåttern... I år ska de köras litt med grållen och min mcCormick Deering H2 slåttermaskin. Men de ska även slås mycket med lie eftersom de är en fruktansvärt skön känsla att gå och filosofera samtidigt som man hör ljudet från lien som skär gräset jämt med marken.. 
Ska de vara en riktig höslåtter ska de helst räfsas ihop med gamla hederliga träräfsor.för att sedan hängas upp på tork i hässjor.
Ska man sen tillägga ett plus som kan göra jobbet lite lättar är jo om där är någon som kommer ut med kaffe och kaka i klöverstycket.. Jag menar, pröva att sluta ögonen och dröm er bort i känslan av att sitta i nyslaget gräs med en kopp kaffe, en god kaka och njuta av livet. För att sedan arbeta färdigt så man kan få in mat till djuren till Vintern..  Visst känns de underbart??

  

Eftersom de var första året ifjor jag hässjade så blev de enkla hässjor men fungerade helt utmärkt..
      

Ifjor var de första året jag hässjade mitt hö så de blev bara tre hässjor iochmed att jag redan hade en hel del hö kvar.. Men nu när man har skaffat sig fler djur så ska de bli riktigt ordentligt med hässjor på markerna..


Misstänker att de kommer vara många som kommer sakta ner farten på sina bilar när dom kommer körandes förbi markerna när jag går och slår med lie, kör med grållen, räfsar och hässjar gräset. kommer nog bli en del bilder också.. kanske en del som kommer in och byter ett par ord..
Men vet ni vad de kommer jag bara tycka är kul.. Eftersom de jag gör är för att bevara en kultur som håller på att gå i graven.men som tur är finns de några kvar i landet som vill bevara den gamla tekniken..

Jag är fruktansvärt stolt över att vara en av dom, för att kunna visa nästa generation hur de gick till på den tiden då allt inte behövdes göras med maskin..Från hö till kaninungar.
Lillys två ungar växer och har nu börjat lämna boet för att utforska boxen..
verkar som dom trivs bra..


De var allt för denna gången hoppas ni gillade de ni läste och lyckades drömma er bort för en kort sekund.http://www.youtube.com/watch?v=c57RfNtlOzg

Längtar till våren.

Det är den 15 januari och regnat de piskar på fönstret.
Håller man på med lite grönsaksodling som jag gör så är detta en tidsperiod då de är tid för att lägga upp vilka sorter man ska ha, var man ska plantera allting, beställa hem alla fröer så man får hem dom i god tid eftersom där är en hel del fröer som ska försås i feb-mars... 

Med andra ord spenderar drängen sin lördagkväll med en kall öl och frökatalogen. Drömmer sig bort för att känna vårsolens värme i ryggen när man ligger och rör i den svarta mylla.:) 
Se hönornas glädje av att få komma ut i sommargården. Släppa ut getterna på bete..kaninerna få beta gräset inne på gården. De kommer bli en hektisk vår, men ack så kul de kommer bli.... 

     

"De finns dom som skäms att syssla med jord, De e samma sak som att skäms på sin mor"

Tjugondag Knut

Ja idag är de jo tjugondag Knut. Och vad gör man då? Jo man kastar ut julen. Med andra ord åkte julgranen ut och upp på bilen för att snabbt åka bort til stallet. Vad skulle jag då med julgranen i stallet?? Jag har nämligen två getter i stallet som är rent tokiga i gran.
Efter ett tips av min syster så blev julgranen upphängd i taket och som jag trodde blev den mycket uppskattad. Efter två timmar var nästan toppens grenar borta..:)


 Ulla tyckte de satt fint med lite gran.

 Roland var också tvungen att ha lite..

Blev idag väldigt glad när jag gick inne i stallet och gav djuren foder. Hönsen blev klara likaså getterna och under hela tiden jag varit i stallet tyckte jag att den ena kaninen sprang runt och fräste och lät allmänt sur. Tänkte detta måste jag kolla upp. Ställer mig vid varje kaninbox och försöker lista ut var de kommer ifrån.. Hittar vilken box de är, går in och börjar fundera om honan lagt en kull med ungar då jag har sett att hon började bygga sig ett bo häromdagen. Och ja mycket väl hade hon lagt en kull på fyra ungar. Dom var bara ett par dagar gamla så återstår att se hur många som överlever.

Tänkte att jag får ta och kolla nästa box där Lilly går med en hane. Lyfter På deras lilla hus och vad ser jag då. Jo två stycken ungar som är minst en vecka gammal. Snacka om att Lilly har varit duktig på att gömma dom för mig.
Kaninungar är något av de sötaste som finns.

blev bara en snabb bild på den ena ungen..

Som ni kanske har märkt kan de mesta hända hos Drängen i Beddinge.


Då var den igång.

Ja tanken med denna bloggen är att ni där ute ska kunna följa mig i min vardag på gården, vägen mot mina drömmar och mål. Kortare sagt om hur mitt liv ser ut idag och hur nöjd jag är med det.

Vi kan väl börja berätta lite om gården. De är min mormor och morfars gård som jag har en tanke om att jag ska ta över. Tanken är att jag ska driva gården som självhushållning, gårdsbutik och museum.

Jag jobbar som heltid som dräng på en gård och sysslar med detta på min fritid..

Jag har redan börjat så smått på gården där jag har mina höns, kaniner och getter.
På gården odlar jag just nu lite grönsaker och potatis. Men den delen ska utvecklas mycket mer under dom kommande åren.

Saken hör till den att jag vill inte driva gården på modernt vis. Utan de ska var på gammaldags vis och med gamla maskiner som häst och tidiga traktorredskap.
Grönsakerna ska odlas ekologiskt med andra ord utan bekämpningsmedel och konstgödsel.

Som ni kanske har förstått nu har jag rätt klart för mig vad jag vill här i livet och att jag ska göra allt för att fullfölja mina drömmar.


Detta är bara en hastig överblick över hur jag vill leva och vad jag sysslar med. ¨.Ni ska se att de kommer bli mer utförligt jo längre in i bloggen vi kommer.

Så dagen till ära har jag varit ledig och då kan man jo inte bara sitta still. Jag steg upp ur sängen, gick med hundarna och stoppade i mig lite frukost för att sen ge mig bort till gården och se till djuren och börja på dagens arbete.
Vedklyvning stod på dagens ämne. Har en gammal alm som har legat ett tag nu men vädret har satt stopp för mig att klyva den innan. Det var dom grövsta stockarna jag hade kvar att klyva.

De var bara att plocka ut släggan och blejdare(Kil) och ge sig på knubbarna.               

Ja de blev en liten bunke klyvd idag iallafall.

Sen var de dags att ge sig på foderrundan. och lite mys med getterna. 

När jag väl var klar med allt så var de faktiskt fortfarande ljust så jag börja med att tälja till pinnar till räfsan jag ska göra som jag ska ha när jag ska räfsa ihop höet till sommaren. Och redan här börjat väl folk undra om de inte är billigare att köra till affären och köpa en räfsa. Och jo de kan de säkert vara men vem vill gå att räfsa ihop hö som ska hässjas med en plasträfsa??? Nä ska de göras på gammalt vis, ska de vara med gammla hederliga träräfsor.

        

Blev klar med två pinnar idag. Så fort jag får tid igen ska de på att täljas fler.

Ja de e lite av hur min dag har sett ut..

Hoppas nu att ni kommer vilja följa min blogg och läsa om mina upplevelser..

Ha de fint alla.

"Jag ångrar ingenting, jag har valt mitt sätt att lev, Vare sig jag gjort fel eller rätt har jag gjort de på mitt eget sätt."


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0